Anbi Kerkrentmeesters
Anbi Kerkrentmeesters
Beleidsplan
Protestantse Gemeente Silvolde
Naar Buiten Gericht 2020 - 2024
Inhoudsopgave 2.In wat voor omgeving zijn wij kerk? 6 3.Wat doen wij en wat willen wij gaan doen de komende jaren? 7 4.Hoe willen wij communiceren? 11
InleidingToen heette het `Vernieuwen, Verdiepen, Verfrissen”, de naam van ons vorige beleidsplan. Een beleidsplan waarin uitgebreid werd stil gestaan bij wie we zijn, hoe we in de dorpsgemeenschap staan en wat we wilden realiseren in onze kerkgemeenschap. Inmiddels is een aantal jaren verstreken en kijken we terug op de plannen van toen. In hoeverre zijn we vernieuwd, hebben we verdieping gevonden en zijn we verfrist? Vernieuwd zijn we onmiskenbaar. De meest in het oog springende vernieuwing is natuurlijk de verbouwing van de binnenkant van de kerk. De kerkbanken zijn o.a. vervangen door stoelen. Daardoor is ons kerkgebouw functioneler geworden. Een mooi jaarlijks eigen activiteitenprogramma van concerten, lezingen en films is -mede hierdoor- mogelijk gemaakt. Wat Ons Bindt is vernieuwd evenals de website. Natuurlijk is er nog meer gedaan. De diaconie heeft haar activiteiten verfrist. Het samen eten aan open tafel is uitgebreid. De kerstmiddag heeft een meer eigentijds karakter gekregen met een hedendaags uitgebeeld kerstverhaal. Tijdens de 40-dagen tijd is er speciale aandacht voor een goed doel. Ook is er aandacht geweest voor mensen die het financieel moeilijk hebben. De diaconie heeft een project opgezet om mensen die net buiten de criteria van de Voedselbank vallen toch te kunnen voorzien van een wekelijks groentepakket. En hoe zit het dan met de verdieping? Wat is daar de afgelopen jaren mee gedaan? Op een gemeenteavond hebben we ons uitgebreid gebogen over het homohuwelijk en het zegenen hiervan tijdens een dienst in onze kerkgemeenschap is mogelijk geworden. Er is meer aandacht gekomen voor de kinderen. De kinderclubs zijn uitgebreid en worden goed bezocht. De kinderen hebben een eigen kerstviering waar ze enthousiast aan deelnemen en zelf een toneelstuk of musical opvoeren. Uit een terugblik blijkt dat we niet alle, maar wel veel van onze plannen van toen hebben gerealiseerd en vaak nog meer dan dat. Een resultaat waar we best trots op mogen zijn. We zijn eigentijdser geworden en dat heeft zeker aantrekkingskracht. Onze diensten en activiteiten worden goed bezocht. We mogen ons verheugen in een grote groep enthousiaste vrijwilligers die steeds klaar staat om veel activiteiten mogelijk te maken. We zijn dan ook dankbaar dit allemaal met elkaar gerealiseerd te hebben. Maar natuurlijk zijn we ook reëel. Hoe gaan we van hieruit verder? Ook in onze kerkgemeenschap loopt het ledental terug. We hebben veel ouderen in onze gemeenschap. Daar zal ook aandacht voor moeten zijn. Naast versterking van het ouderenpastoraat, zullen we ons meer naar buiten moeten richten: aantrekkelijker worden voor anderen, meer samenwerken met buurgemeenten, ons nog meer laten zien op het dorp, ook bij niet-kerkelijke activiteiten. Dat is de nieuwe uitdaging waar we de komende jaren voor willen staan. Vandaar dat we onze nieuwe beleidsplan de titel “Naar Buiten Gericht” mee hebben gegeven.
De kerkenraad, najaar 2019 De Protestantse Gemeente Silvolde is onderdeel van de landelijke Protestantse Kerk Nederland. Wie onze gemeente wil typeren kan het volgende zeggen:
De Protestantse Gemeente te Silvolde…
…wil een gemeenschap zijn die zich onderscheidt, omdat zij leeft met God. Dat wil zeggen: zij bestaat uit verschillende mensen die zijn geraakt door het Evangelie van Jezus Christus en daar blijdschap, hoop en moed uit putten. Het Evangelie wordt er op een frisse, hedendaagse manier gebracht in woord en daad. …wil een gemeenschap zijn waarbinnen mensen met elkaar meeleven in vreugde en verdriet. We bemoedigen elkaar en bidden voor elkaar. Ook is er aandacht voor de nood van anderen, dichtbij en ver weg. …wil een gemeente zijn van mensen met een open houding naar het dorp. De ruimhartigheid van Jezus Christus is ons voorbeeld. Omdat de gemeente er voor het dorp wil zijn, gaat zij liever niet op in een groter regionaal verband. Er is wel een open en constructieve houding richting onze protestantse gemeentes in de regio en de Mauritius Geloofsgemeenschap. …wil een gemeenschap zijn waar ook veel aandacht is voor kinderen, tieners, jongeren en jong volwassenen. Voor elke leeftijdsgroep is er een geschikte en inspirerende activiteit. Jong en oud gaan in de gemeente gemoedelijk met elkaar om. …wil een gemeenschap zijn die voorbereid is op veranderingen en toekomstige ontwikkelingen in de samenleving en in de kerk. Veranderingen als gevolg van vergrijzing, afnemende belangstelling voor het geloof en de kerk in het algemeen. De gevolgen hiervan zijn o.a. merkbaar in het afnemende aantal leden en bijvoorbeeld in het vinden van ambtsdragers. Sinds 2018 is er -op initiatief van onze kerk- een voorzittersoverleg met drie omringende gemeenten gestart. Gemiddeld zes keer per jaar spreken de voorzitters van de PG ´s-Heerenberg-Zeddam, de PG Terborg-Etten-Ulft, de PG Gendringen-Bontebrug en onze gemeente elkaar over actuele zaken in hun respectievelijke gemeenten om te zien hoe zij van elkaar kunnen leren en waar zij elkaar kunnen steunen. Deze gesprekken zijn niet gericht op het samengaan van één of meerder gemeenten, daarvoor is alsnog geen aanleiding. Leeftijdsopbouw en samenstelling van onze gemeente. In september 2019 telt onze gemeente in totaal 415 leden. Onderstaande tabel geeft informatie over de leeftijdsopbouw van onze gemeente. In dit overzicht wordt duidelijk dat de grootste aantallen gemeenteleden zich bevinden in de leeftijdscategorie 46-55, 56-65 en 66-75. Het grootste deel van de leden is nog belijdend lid, maar onder de jongere mensen neemt dat aantal snel af. In het kader van Kerkbalans worden nu ook de doopleden vanaf hun 21e jaar benaderd met de vraag of ze financieel willen bijdragen aan onze gemeente.
Aantal leden naar leeftijdscategorie september 2019
Omgeving. Silvolde is gelegen in de Achterhoek (Oost Gelderland), ca. 10 km ten zuidoosten van Doetinchem en ca 40 km van Arnhem. Het dorp heeft ca. 5400 inwoners en maakt deel uit van de burgerlijke Gemeente Oude IJsselstreek. Basisonderwijs In Silvolde is een Openbare basisschool en een RK basisschool, Daarnaast is er te Bontebrug ook nog een protestants christelijke School voor Jenaplanonderwijs.
Voortgezet Onderwijs Silvolde heeft een school voor VMBO onderwijs (Almende College, locatie Bluemers) en een school voor HAVO/VWO onderwijs (Almende College, locatie Isala).
Voor informatie betreffende politiek Zie: www.oude-ijsselstreek.nl/bestuur_en_organisatie
Voor meer informatie betreffende dorpsopbouw: Zie: www.oude-ijsselstreek.nl/onze_gemeente
Zorgcentrum De Schuylenburgh In 2010 is dit zorgcentrum gereed gekomen. Hier wordt iedere week een weeksluiting gehouden. De pastores van de verschillende kerken doen dit om de beurt. Na een Heilig Avondmaalsviering in onze kerk is er aansluitend ook altijd een Heilig Avondmaalsviering in het zorgcentrum. Gezinsvervangend tehuis Jachtlaan 49 Twee gemeenteleden van onze kerk verzorgen de catechese voor de bewoners van dit tehuis voor mensen met een verstandelijk beperking. Daarnaast is er 1 keer per jaar een speciale kerkdienst van 't Heem. Kerken in de regio Twee keer per jaar is er een regio-overleg met de Protestantse Gemeente Etten-Terborg-Ulft en de Protestantse Gemeente Gendringen-Bontebrug. Terreinen waarop wordt samengewerkt:
Samenwerking met de Mauritius Geloofsgemeenschap Silvolde De Rooms Katholieke kerk op het dorp is onttrokken aan de eredienst. Toch bestaat er nog een levende katholieke geloofsgemeenschap waarmee we samen werken en elkaar kunnen vinden en versterken in het organiseren van vieringen, zoals vieren op het dorp, de startzondagdienst, een kinderkerstviering en het paasfeest voor de kinderen. In de toekomst willen we kijken of we deze samenwerking uit kunnen breiden. De oecumenische werkgroep coördineert de samenwerking en draagt zorg voor de uitvoering van de activiteiten. Oecumenische werkgroep Silvolde De oecumenische werkgroep Silvolde is van samenstelling gewijzigd nadat de Protestantse Gemeente Gendringen-Bontebrug zich als gevolg van de verkoop van de Bontebrugkerk heeft teruggetrokken. Nu zijn in de werkgroep vertegenwoordigd de Mauritius Geloofsgemeenschap (voorheen RK- kerk op het dorp) en de Protestantse Gemeente Silvolde. Naast de eerder genoemde activiteiten op het dorp draagt de werkgroep zorg voor de 4 mei-herdenking, de maandelijks Taizé vieringen en werkt ze jaarlijks mee aan de twee regionale oecumenische vieringen in januari en september.
De KerkdienstOp zondag vindt ‘s ochtends om 10.00 uur de kerkdienst plaats. Naast de reguliere zondagochtenddiensten vinden er ook door het jaar heen bijzondere diensten plaats zoals: zangdiensten, vieren op het dorp (gezamenlijk met de Mauritius geloofsgemeenschap) een openluchtdienst in Engbergen, een openluchtdienst met Pinksteren en een gezinsdienst rond kerst. Er wordt gezongen uit het nieuwe Liedboek voor de Kerken afgewisseld met liederen uit andere bundels. Er is ruimte voor variatie in liturgie. Er is aandacht voor de kinderen in de kerk. Voor de kinderen is er geregeld kinderkerk en voor de tieners maandelijks tienerkerk. Na afloop van de dienst is er gezamenlijk koffie drinken in de kerk. Deze ontmoeting met elkaar wordt als zeer waardevol ervaren. De Kerkenraad De kerkenraad bestaat uit 4 ouderlingen, 3 diakenen en 2 ouderling- kerkrentmeesters en de predikant. De kerkenraad heeft daarnaast ondersteuning van een notulist. De kerkenraad vergadert één keer per maand. Deze vergadering wordt voorbereid door het moderamen. Deze bestaat uit: de predikant, twee ouderlingen, een diaken en een ouderling-kerkrentmeester. De kerkenraad behartigt de algemene zaken van onze gemeente en zet het beleid uit. De vergadering wordt geopend met een bezinningsthema. De diaconie behartigt de diaconale zaken en vergadert één keer per maand. De diakenen zijn ambtelijk aanwezig bij de diensten en zamelen de gaven in voor doelen dichtbij en ver weg. Tevens dienen zij bij het Heilig Avondmaal. Zij worden ondersteund door een administrateur, die de financiële administratie van de diaconie verzorgt. De ouderlingen houden zich bezig met pastorale zaken en met zaken rondom de kerkdiensten. De ouderlingen bezorgen de bloemen na de zondagdienst. Zij doen tevens bezoekwerk als daarom gevraagd wordt en zij bezoeken nieuw ingekomenen. Bezoekwerk bij ziekte, een huwelijksjubileum of een verjaardag (80+) wordt gedaan door de dames van de HVD. Het college van kerkrentmeesters houdt zich bezig met de beheerszaken van onze kerk, De Sprank en de begraafplaats. Ook zij worden ondersteund door een administrateur. Het college vergadert één maal per maand voorafgaand aan de kerkenraadsvergadering. Diaconaal werk De diaconie organiseert verschillende activiteiten. Zij wordt daarbij ondersteund door de HVD (Hervormde Vrouwen Dienst of tegenwoordig ook wel Helpende Vrienden Dienst). Tevens helpt de HVD bij kerkdiensten in zorgcentrum De Schuylenburgh. Bij een ziekenhuisopname zorgt de diaconie voor een kaart getekend door de gemeente. Bij thuiskomst worden bloemen of een fruitmand gebracht door één van de dames van de HVD. In het voorjaar wordt een dagje uit georganiseerd. Hiertoe wordt een bus gehuurd. Voor dit reisje wordt een eigen bijdrage gevraagd. In december wordt een gezellige kerstmiddag georganiseerd, voor een ieder toegankelijk. Er worden kerstliederen gezongen onder begeleiding van de organist, er is een kerstvertelling, een kerstmaaltijd en de kerstmarkt onder de toren wordt bezocht. De avond wordt afgesloten met een kerstzangviering in de kerk. In de zomer van 2008 is gestart met een maaltijdproject. Elke laatste zondag van de maand wordt door een kookgroepje een maaltijd bereid. Dit is bedoeld om elkaar te ontmoeten. Voor deze activiteit wordt een (kleine) eigen bijdrage gevraagd. Er is een vervoersdienst naar de kerk voor mensen die slecht ter been zijn. Tevens zamelt de diaconie houdbare producten in voor de Voedselbank. Tijdens de 40-dagen tijd wordt voor een vast project of een vast thema gekozen waarvoor gecollecteerd wordt en waaromheen speciale acties worden gehouden. Samen met de kinderkerk ondersteunt de diaconie een kind in de derde wereld via de stichting Plan.
Visie voor de komende jaren: Net als bij de meeste andere kerkelijke gemeenten loopt ons ledental terug en zijn er relatief veel ouderen. Wij zien dat er behoefte bestaat elkaar te ontmoeten. De diaconie wil ook de komende jaren zich in blijven zetten om daarvoor een plek te bieden. We doen dit o.a. door het jaarlijkse busreisje, de kerstmiddag en gezamenlijke maaltijden. Verder willen we de komende tijd oog hebben voor (stille) armoede. Ook vanuit de landelijke kerk is hiervoor aandacht. Jaarlijks vindt er een overleg plaats met de diaconieën van Gendringen-Bontebrug en Etten-Terborg-Ulft. Gezamenlijk met deze diaconieën gaan we ons de komende twee jaar inzetten voor een project van Schuldhulpmaatje. Dit project wil mensen in de schuldsanering voorzien van computers, zodat zij makkelijker met instanties kunnen communiceren en kinderen binnen het gezin hun huiswerk kunnen maken. Tevens willen wij samen met de andere diaconieën de stichting Jarige Job ondersteunen. Dit project houdt in dat kinderen van gezinnen van de Voedselbank een pakket ontvangen om hun verjaardag te kunnen vieren. Dit pakket bevat dan traktaties, slingers en een cadeau. De afgelopen drie jaar hebben we Vluchtelingenwerk Oude IJsselstreek gesteund. Dit is nu afgerond, maar voor de komende jaren willen we, via Kerk in Actie, wat vaker projecten ondersteunen die met vluchtelingewerk ver weg te maken hebben, zoals wederopbouw in gebieden waar oorlog gewoed heeft of onderwijs voor vluchtelingkinderen en hulp aan vluchtelingkampen.
Pastoraat Als kerkelijke gemeente vinden we omzien naar elkaar een belangrijk onderdeel van gemeenschap van Christus zijn. Met elkaar meeleven in vreugde en verdriet en elkaar bemoedigen zijn dan van grote waarde. Onze predikant doet bezoekwerk in onze gemeente. Zij wordt daarbij geholpen door de dames van de HVD. Deze vrouwen gaan op bezoek bij ziekte, geboorte, verjaardagen van gemeenteleden die 80 jaar of ouder worden of bij een speciaal huwelijksjubileum. Vanuit de HVD, waarin ook een aantal kerkenraadsleden zitting hebben, komt naar voren welke gemeenteleden bezocht moeten worden.
Vorming en Toerusting Er is regionaal een vorming- en toerustingswerkgroep van waaruit een mooi programma waar bijvoorbeeld meditatiewandelingen, boekbesprekingen, lezingen en gespreksgroepen bezocht kunnen worden. Zelf hebben we inmiddels ook een eigen activiteitenprogramma met onder meer films, lezingen , meditatie-ochtenden, een vrouwengroep en natuurlijk de zondagmiddagconcerten, waar we uiteraard mee door zullen gaan de komende jaren. Visie voor de komende jaren: Wij vinden het heel belangrijk om om te zien naar elkaar. De komende jaren zal er meer aandacht zijn voor het bezoekwerk aan ouderen. Onze predikant bezoekt de vergaderingen van de HVD om beter te weten wat er speelt en waar een huisbezoek gewenst is. Elkaar op de hoogte houden is hierin heel belangrijk. We zullen de komende jaren kijken hoe we dat kunnen versterken. Beheer van gebouwen en kerkelijke grond Uitgangspunt van het college van kerkrentmeesters s het doelmatig beheren van de goederen en middelen, die ten dienste staan van onze Protestantse Gemeente Silvolde. Dit betreft het beheer van het kerkgebouw, verenigingsgebouw De Sprank, de begraafplaats en pachtgronden. Waar mogelijk worden subsidies aangevraagd. Verder ondersteunt een groot aantal vrijwilligers de diverse activiteiten zoals de jaarlijkse bloemenverkoopactie en de koningsmarkt. Het aantal betalende leden van onze kerk vertoont een licht dalende tendens, de gevraagde vrijwillige bijdrage is € 165,- per belijdend lid. Daarnaast zijn er inkomsten uit vermogen en onroerend goed, de inkomsten hiervan zijn belangrijk om tot een sluitende begroting te komen. Over de toekomstige ontwikkelingen op het gebied van rente en pachten is moeilijk een uitspraak te doen, op korte termijn zal er niet veel veranderen. Bij beleggingen wordt gestreefd om het risico zoveel mogelijk te spreiden en te beperken. Dit betekent het beleggen in nominale waarden (geen aandelen, etc.). Van de uitgaven is het pastoraat verreweg de grootste post in de begroting ( plm. 60%) Het dalend aantal bijdragende leden en de stijgende loonkosten vormen de grootste bedreiging van onze begroting. De kerkrentmeesters beheren ook de begraafplaats in Silvolde. De begraafplaats is kostendekkend. Het nodige onderhoud wordt gedaan door vrijwilligers. Het aantal nog uit te geven graven is ruim voldoende tot in lengte der jaren. Het aantal crematies neemt ook hier toe, hiervoor zijn speciale urnenkelders beschikbaar. De tarieven zijn afgelopen jaren aangepast aan regionaal geldende normen. Er is ook kort geleden een monumentje onthuld om naamloos gestorven kinderen te herdenken. Ons gebouw "De Sprank" wordt gebruikt voor verschillende kerkelijke activiteiten, de zaal is hiervoor altijd beschikbaar, ook diverse vergaderingen en bijeenkomsten worden hier gehouden. De zaal kan ook gehuurd worden. Daarnaast wordt de zaal ook verhuurd bijvoorbeeld aan een christelijke zangvereniging, een mannenkoor en een musicalvereniging voor kinderen. De pastorie biedt passende woonruimte aan onze predikant. Er zal incidenteel onderhoud nodig zijn. Verder is het een goede stabiele woning, op een prachtige locatie, waar een behoorlijke stille reserve in zit. Visie voor de komende jaren: De kerk is recent van binnen vernieuwd en heeft een frisse nieuwe uitstraling gekregen. Dat betrof alleen de binnenkant. Een grote uitgavepost op korte termijn is de restauratie van de kerktoren. Ook het orgel krijgt een grote onderhoudsbeurt. In 2019 werd hiermee begonnen. Om dit te kunnen bekostigen is een subsidie van de provincie aangevraagd en toegekend. Tevens zal er pachtgrond verkocht worden. De opbrengst hiervan is voor de restauratie. Andere fondsen worden nog aangeschreven
Jeugd en jongerenwerk Het jeugd- en jongerenwerk neemt een belangrijke plaats in in onze gemeenschap. Onze doelstelling is om de jeugd van 0-21 jaar in contact te brengen met Christus, zijn gemeente en de Bijbel, zodat ze geboeid raken en de ruimte vinden zich er mee te verbinden. We creëren voor hen een plek in het kerkenwerk waar ze zich thuis voelen. We leren hen te geloven in God door hen te vertellen over de liefde van Jezus voor ons mensen en leren hen te bidden. Hiermee ondersteunen we de ouders in de geloofsopvoeding. We richten ons hiermee ook op de regionale buurgemeenten. Dit doen we door middel van de volgende activiteiten: Crèche Voor kinderen van 0-4 jaar is er elke zondag kinderoppas. Kinderkerk Tijdens de kerkdiensten op de 1e, 3e en 5e zondag van de maand is er kinderkerk (zondagsschool) voor kinderen vanaf 4 jaar. Kinderen die met hun ouders meekomen naar de kerk krijgen een kinderprogramma aangeboden in de Sprank. De kinderen komen met hun ouders in de kerk en maken het eerste stukje van de kerkdienst mee. Op aanwijzing van de dominee mogen de kinderen naar voren komen voor een gesprekje en daarna mogen ze met één van de leiding mee naar de Sprank. Hier luisteren de kinderen naar een eigen verhaal, zingen eigentijdse liedjes en maken een leuke verwerking bij het verhaal, zoals een puzzel, een kleurplaat, knutselen met elkaar of doen een spel. Vóór de zegen komen de kinderen weer terug in de kerk. De verhalen in de kinderdienst volgen een eigen rooster. Soms sluit dit aan op de Bijbellezing in de kerk, maar zeker niet altijd. We leggen er de nadruk op dat kinderen de Bijbelverhalen leren kennen, waarbij iedere kinderdienst op zich staat.
Tien4Teen Elke vierde zondag van de maand is er tijdens de kerkdienst een eigen bijeenkomst voor jongeren uit groep 8 en het VO groep 1, 2 en 3. Samen het geloof ontdekken, uitzoeken en beleven met je eigen woorden: “Wie is God?” En wat heeft Hij met mijn leven te maken? Om 10 voor 10 gaat de deur open. Kidz op zolder KidZ op Zolder is een programma voor kinderen van groep 4 t/m groep 8. Iedere tweede vrijdag van de maand zijn alle kinderen uit deze leeftijdsgroep welkom in de bovenzaal van de Sprank. Rond een Bijbelverhaal of bijbels thema doen we allerlei leuke activiteiten zoals sport, spel, quiz, film, knutselen, koken, toneelspelen, enz.. Ideeën van de kinderen zelf zijn ook van harte welkom. Ruim een week vantevoren krijgen de kinderen een uitnodiging op papier met het thema van de avond. Downstairs Een club voor kinderen van de middengroep uit groep 8 en klas 1 VO. Ze komen ook elke tweede vrijdag van de maand bij elkaar en zitten in de kelder van De Sprank. De Bijbelverhalen worden meer uitgewerkt en zijn aangepast aan de doelgroep Kidz in de Kelder Dit is een club voor de jeugd. Ze komen ook elke tweede vrijdag van de maand bij elkaar in de kelder (na de club Downstairs). De Bijbelverhalen zijn hier deels vervangen door relevante thema's passend bij de leeftijd. Visie voor de komende jaren: De kliederkerk is een eigentijdse manier van Kerk zijn voor iedereen. In de 40 dagen tijd is hier al een begin mee gemaakt. Bij deze kerkvorm worden kinderen uitgenodigd met hun (groot)ouders. Rond een Bijbels thema vindt een gesprek plaats en het thema wordt vervolgens creatief verwerkt. Deze bijeenkomsten worden ook wel in scholen gehouden om het laagdrempelig te houden. Hier zal in de toekomst meer aandacht aan besteed worden. Verder willen we kijken of we het jeugdwerk meer in samenwerking met de buurgemeenten op kunnen gaan zetten.
Kerkblad “Wat Ons Bindt” Onze gemeente heeft al jaren een eigen contactblad dat gratis onder de gemeenteleden wordt verspreid. Het blad “Wat ons Bindt” komt 11 keer per jaar uit in een oplage van ongeveer 265 exemplaren. De inhoud bestaat o.a. uit de rubrieken kerkdiensten, bij de kerkdiensten, meditatie, pastoraat, nieuws van diaconie en kerkrentmeesters, informatie over de collectes, uit de kerkenraad, kinder- en jeugdwerk, berichten en mededelingen. Website Sinds 2011 beschikken we als gemeente over een eigen website, www.pgsilvolde.nl. Wie deze website bezoekt komt eerst op een gezamenlijke homepage terecht. Hier staan ook de sites van onze buurgemeenten. Op deze manier is interessante informatie over o.a. activiteiten breder beschikbaar.
In Silvolde wordt veel gedaan aan kunst en cultuur. Als kerkelijke gemeente willen we daar graag bij aansluiten en ons kerkgebouw beschikbaar stellen voor culturele activiteiten die passend zijn. Zo zijn we bijvoorbeeld open tijdens de Zillewoldse Zommermarkt en vinden er rondom onze kerk veel activiteiten plaats op Koningsdag. Tijdens de zomermaanden is het kerkgebouw open voor passanten. Zeker in een tijd dat het kerkbezoek terugloopt willen wij graag in de dorpsgemeenschap zichtbaar blijven en een missionaire gemeente zijn. In het voorjaar 2020 doen wij mee met de viering van 75 jaar bevrijding en er zijn plannen voor een musical. In ons logo “Bij U is de Bron van alle Leven” vinden we inspiratie. Hoe de toekomst van de kerk ook zal zijn, wij voelen deze woorden nog steeds als ons fundament en van daaruit durven we veranderingen aan en gaan we met vertrouwen verder. Protestantse gemeente te SilvoldeCollege van Kerkrentmeesters - Jaarrekening 2022
Resultatenoverzicht voor ANBI-publicatie
Toelichting Kerkgenootschappen en hun onderdelen zorgen in Nederland zelf voor de benodigde inkomsten voor hun activiteiten. Aan de kerkleden wordt elk jaar via de Actie Kerkbalans gevraagd om hun bijdrage voor het werk van de kerkelijke gemeente waartoe zij behoren. Soms bezit de kerkelijke gemeente ook nog enig vermogen in de vorm van woningen, landerijen of geldmiddelen. Soms is dit aan de gemeente nagelaten met een specifieke bestemming. De opbrengsten van dit vermogen worden aangewend voor het werk van de gemeente. Kerken ontvangen geen overheidssubsidie in Nederland, behoudens voor de instandhouding van monumentale (kerk)gebouwen of een specifiek project. Een groot deel van de ontvangen inkomsten wordt besteed aan pastoraat, in de vorm van salarissen voor de predikant en eventuele kerkelijk werkers en aan de organisatie van kerkelijke activiteiten. Daarnaast worden de ontvangen inkomsten ook besteed aan het in stand houden van de kerkelijke bezittingen, benodigd voor het houden van de kerkdiensten (zoals onderhoud, energie, belastingen en verzekeringen) en aan de kosten van de eigen organisatie (salaris koster, eventueel overig personeel, vrijwilligers) en bijdragen voor het in stand houden van het landelijk werk. Onder lasten van beheer zijn opgenomen de kosten voor administratie en beheer van de kerkelijke bezittingen. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
terug | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||