Anbi Kerkrentmeesters Anbi Kerkrentmeesters

ANBI Protestantse Gemeente Silvolde


Algemeen


Naan ANBI Protestantse gemeente Silvolde
RSIN nummer 804217993
KvK nummer 76811980
Adres website www.pgsilvolde.nl
E-mail scriba@pgsilvolde.nl
Adres Kerkenstraat 6
Postcode 7064 BH
Postadres Kerkenstraat 6a
Postcode 7064 BH
Plaats Silvolde


De Protestantse Gemeente te Silvolde is een geloofsgemeenschap die behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland. In het statuut (kerkorde) van de Protestantse Kerk staat dit in ordinantie 2 artikel 1 als volgt omschreven: “Een gemeente is de gemeenschap die geroepen, tot eenheid, getuigenis en dienst, samenkomt rondom Woord en Sacramenten”.
De Protestantse Gemeente Silvolde is een open gemeenschap waar aandacht is voor jong en oud. De wekelijkse dienst staat centraal. Wij zijn een gemeenschap die zich geraakt weet door het Evangelie van Jezus Christus en daar blijdschap, hoop en moed uit put. Meeleven in vreugde en verdriet wordt als zeer belangrijk ervaren, evenals de ontmoeting van gemeenteleden onderling
De kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland bevat o.m. bepalingen omtrent het bestuur, de financiën en (tucht)rechtspraak die gelden voor de kerkleden, de gemeenten en andere onderdelen van deze kerk. Deze kerkorde is te vinden op de website van de landelijke kerk: kerkorde Protestantse Kerk in Nederland.
De Protestantse Kerk heeft van de belastingdienst een groepsbeschikking ANBI gekregen. Dat wil zeggen dat de afzonderlijke gemeentes en andere instellingen die tot dit kerkgenootschap behoren zijn aangewezen als ANBI. Dit is ook van toepassing op de Protestantse Gemeente te Silvolde.
Samenstelling bestuur
Het bestuur van de kerklijke gemeente ligt bij de kerkenraad en wordt gevormd door de ambtsdragers van deze gemeente. In onze gemeente telt de kerkenraad 11 leden, ondersteund door een notulist. De kerkenraadsleden worden gekozen door en uit de leden van de kerkelijke gemeente.
Het college van kerkrentmeesters is verantwoordelijk voor het beheer van de financiële middelen, van de begraafplaats en van de gebouwen, te weten het kerkgebouw, verenigingsgebouw De Sprank, de pastorie en de begraafplaats. Het college van diakenen beheert de gelden die voor het diaconale werk bestemd zijn. Zij onderscheidt daarbij het mogelijk maken van ontmoetingen van gemeenteleden onderling en de ondersteuning ten behoeve van armoedebestrijding dichtbij en ver weg. Beide colleges leggen verantwoording af aan de kerkenraad, wat tot uiting komt in de goedkeuring van de begroting en de jaarrekening. Verder hebben zowel de kerkenraad als de beide colleges door het toezicht op de vermogenrechtelijke aangelegenheden contact met het regionaal college voor de behandeling van beheerszaken (ordinantie 11, artikel 8).


Doelstelling en visie
De Protestantse kerk verwoordt in de eerste hoofdstukken van de Kerkorde wat zij gelooft en belijdt. Dit vormt de basis van haar kerkstructuur, haar organisatie, haar kerkrecht, haar ledenadministratie, haar arbeidsvoorwaaren en haar financiën.
1. De Protestantse Kerk in Nederland is overeenkomstig haar belijden gestalte van de ene heilige apostolische en katholieke of algemene christelijk kerk die zich delend in de aan Israël geschonken verwachting, uitstrekt naar de komst van het Koninkrijk van God.
2. Levend uit Gods genade in Jezus Christus vervult de kerk de opdracht van haar Heer om het Woord te horen en te verkondigen.
3. Betrokken in Gods toewending tot de wereld, belijdt de kerk in gehoorzaamheid aan de Heilige Schrift als enige bron en norm van de kerkelijk verkondiging en dienst, de drie-enige God, Vader, Zoon en Heilige Geest.


Beleidsplan
Het beleidsplan van de Protestantse Kerk kunt u vinden via deze link: beleidsplan protestantse kerk in Nederland.
Het beleidsplan van onze gemeente kunt u vinden op de website: wwwpgsilvolde.nl. Het beleidsplan wordt één maal in de vijf jaar bijgesteld. De diaconie heeft daarnaast ook nog een eigen beleidsplan, wat jaarlijks wordt bijgesteld.





Beloning
De predikant is in loondienst. De beloning van de overige medewerkers in loondienst, zoals kosters en beheerders is geregeld in de arbeidsvoorwaardenregeling Protestantse Kerk in Nederland. De hierop betrekking hebbende regelingen vindt u via deze link: “generale regelingen protestantse kerk in Nederland”.
Leden van de kerkenraad ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. Alleen werkelijk gemaakte kosten worden vergoed.


Verslag activiteiten
De kerkenraad heeft de algemene eindverantwoordelijkheid voor het in stand houden van een levende gemeente. Dat doet zij door zoveel mogelijk gemeenteleden in te schakelen bij het plaatselijke werk. Enkele taken zijn conform de kerorde gedelegeerd naar afzonderlijke colleges, waaronder het College van Kerkrentmeesters en het College van Diakenen. Zij waken over de financiële slagkracht van de gemeente en leggen via een jaarverslag rekening en verantwoording af aan de kerkenraad. Een financieel uittrekstel van beide colleges treft u op de website aan.


Voorgenomen bestedingen
De verwachte bestedingen (begroting) sluiten als regel nauw aan bij de rekeningen over de voorgaande jaren. Het plaatselijk kerkwerk vertoont even grote mate van continuïteit.



Beleidsplan 2025-2030

Protestantse gemeente

Silvolde

 

VERBINDEN!

 

 

 

 

 

Inhoudsopgave

 

Voorwoord 3

Inleiding 4

1. Een schets van onze gemeente 4

1.1 Wie zijn wij?
1.2 In wat voor omgeving zijn wij kerk
1.3 Onze sterke en zwakke punten

 

2. Visie en Missie 7

 

3. Doelstellingen voor de komende jaren 7

 

4. De diverse colleges en werkgroepen 8

4.1 Diaconie
4.2 Pastoraat/predikant en ouderlingen
4.3 Kerkrentmeesters
4.4 Jeugdwerk

 

5. Slotwoord 11

 

 

 

 

Bijlage: grafiek ledenverloop

VOORWOORD

_________________

 

Dit huis van hout en steen dat lang,
de stormen heeft doorstaan,
waar nog de wolk gebeden hangt
van wie zijn voorgegaan.

 

Deze prachtige woorden van lied 280 geven aan dat de kerk en het geloofsleven van mensen vele tijden heeft gekend. En ja, tijden veranderen en in onze tijd gaan de veranderingen nog sneller dan vroeger. Vaststaande patronen zijn gaan schuiven: familieverbanden zijn losser, rollenpatronen zijn anders en de zondagsrust verdwijnt. En waar dat vroeger ondenkbaar was, raakt in ons rationele tijdperk de verbinding met de wereld van het ongeziene steeds meer op de achtergrond. Wie vroeger dacht op rotsvaste gronden een identiteit te hebben gevonden, lijkt nu met hetzelfde gemak op drijfzand te staan.
In Nederland noemt 68% van de bevolking zich atheïst en is nog maar 24% lid van een kerkelijk genootschap. Dat aantal neemt nog steeds af en dat brengt onzekerheid met zich mee.
Nochthans luidt op zondagmorgen in Silvolde de kerkklok en wordt er gebeden en gezongen. Niet omdat wij wereldvreemde zonderlingen zijn, die niet weten wat er om ons heen gebeurt, maar omdat we geloven dat een kerkdienst niet zomaar wat is. God gaat Zijn weg met mensen, al eeuwenlang. De verhalen in de Bijbel raken die plek in het leven die het mensenlijk weten te boven gaat. Gebeden gezonden naar de hemel zijn niet tevergeefs en ook de plek waar we dat doen, waar anderen ons voorgingen, doet ertoe.
Dit huis willen we zo lang mogelijk wekelijks open houden en daar willen we als kerkenraad de komende jaren voor staan.

 

 

Kerkenraad
februari 2025

 

 

 

 

 

Inleiding

De Protestantse Gemeente Silvolde heeft haar beleidsplan opgesteld voor de periode 2025 – 2030. In dit beleidsplan wordt onze gemeente beschreven op het gebied van onze visie, missie en doelstellingen voor de komende jaren. Dit beleidsplan geeft richting aan het werk van de kerkenraad en de diverse werkgroepen. Als kerkenraad zijn wij op een vrije zaterdag bij elkaar geweest om te bespreken wie we zijn, wat we belangrijk vinden om te doen en hoe we die plannen vorm gaan geven. Voordat we daaraan begonnen hebben we met elkaar een bezinningsmoment gehouden en daarbij stonden we stil bij het werk van de hedendaagse theoloog Andrew Root. Hij schreef o.a. het boek “Wachten op God”. Hij stelt dat kerken In deze seculiere tijd proberen de uitdagingen waar ze tegenaan lopen, zoals een tekort aan leden, vrijwilligers en ambtsdragers te bestrijden met seculiere middelen, met het binnenhalen van “moderniteiten” uit de buitenwereld in de kerk. Volgens hem gaat daar te veel aandacht naar uit. Waar het in de kern om gaat is de geloofsontmoeting in een levende geloofsgemeenschap. God voorziet op Zijn tijd. Dit uitgangspunt willen we ter harte nemen. Dat neemt niet weg, dat we met elkaar doorgenomen hebben wat we de komende jaren willen gaan doen en waarom.

Ons vorige beleidsplan hebben we in eerste instantie doorgenomen om van daaruit weer verder te bouwen. We gaven dit vorige beleidsplan de titel “Naar buiten gericht” mee. Toen was onze kerk net verbouwd. Door de verbouwing werd het mogelijk in de kerk zondagmiddagconcerten te geven. Deze worden goed bezocht. Daarmee zijn we “open en naar buiten gericht” voor iedereen. Ook andere activiteiten zoals de jeugdkerk en de filmavonden worden goed bezocht. De samenwerking met de buurgemeenten heeft zich geïntensiveerd in de vorming van de Klavertje-4 gemeenten. We laten ons diverse malen per jaar zien op het dorp met een gezellige markt rond de kerk. Voor wat we toen enthousiast neergezet hebben met elkaar zijn we dankbaar en voelen we ook enige gepaste trots.
Hebben we alles gerealiseerd? Nou nee, bij niet-kerkelijke activiteiten op het dorp hadden we meer aanwezig kunnen zijn en ook de contacten met de burgerlijke gemeente verlopen niet vlot.

 

1. Een schets van onze gemeente

1.1 Wie zijn wij
De protestantse Gemeente Silvolde is onderdeel van de landelijke Protestantse Kerk in Nederland. Kort en bondig is onze gemeente een kleine dorpsgemeente met een afnemend ledenaantal, een nog levendige jeugdafdeling en een groot aantal vrijwilligers.

De protestantse gemeente te Silvolde....

...wil een gemeenschap zijn, die zich onderscheidt, omdat zij leeft met God. Dat wil zeggen, zij bestaat uit verschillende mensen die zijn geraakt door het Evangelie van Jezus Christus en daar blijdschap, hoop en moed uit putten. Het Evangelie wordt op een frisse, hedendaagse manier gebracht in woord en daad,

...wil een gemeenschap zijn waarbinnen mensen met elkaar meeleven in vreugde en verdriet. We bemoedigen elkaar en bidden voor elkaar. Ook is er aandacht voor de nood van anderen, dichtbij en ver weg,

...wil een gemeenschap zijn waar voor elke leeftijdsgroep geschikte en inspirerende activiteiten zijn. Jong en oud gaan in de gemeente gemoedelijk met elkaar om,

...wil een gemeenschap zijn die voorbereid is op veranderingen en toekomstige ontwikkelingen in de samenleving en in de kerk. Onze kerk is in gesprek met de buurgemeenten Etten/Terborg/Ulft, Gendringen/Bontebrug en Zeddam/’s-Heerenberg. Als groep genoemd de Klavertje-4 gemeenten. Hieruit is een Raad van Advies gevormd, die bestaat uit de predikanten, de voorzitters van de vier kerkenraden en één ouderling uit iedere gemeente. De Raad van Advies komt geregeld bij elkaar om te zien wat zij van elkaar kunnen leren en hoe ze elkaar kunnen ondersteunen. Ook de colleges van diakenen en kerkrentmeester komen een paar maal per jaar bij elkaar.

Iedere zondag wordt om 10.00 uur een kerkdienst gehouden. Naast de reguliere zondagochtenddiensten vinden er door het jaar heen bijzondere diensten plaats, zoals de zangdiensten, een “anders dan anders dienst” in de 40-dagentijd, een openluchtdienst met Pinksteren en een dienst met medewerking van de jeugd met Kerst. Er wordt gezongen uit het nieuwe Liedboek voor de Kerken afgewisseld met liederen uit andere bundels. Er is ruimte voor variatie in liturgie. Voor de jeugd is er maandelijks een eigen kerkdienst in de Sprank. Na afloop van de dienst is er gezamenlijk koffiedrinken in de kerk. Deze ontmoeting wordt als zeer waardevol ervaren.

De kerkenraad bestaat uit 5 ouderlingen, 4 diakenen, 2 ouderling-kerkrentmeesters en de predikant. De kerkenraad heeft daarnaast ondersteuning van een notulist. De kerkenraad vergadert één keer per maand. Deze vergadering wordt voorbereid door het moderamen, bestaande uit de predikant, twee ouderlingen, een diaken en een ouderling-kerkrentmeester. De kerkenraad behartigt de algemene zaken van onze gemeente en zet het beleid uit. De vergadering wordt geopend met een bezinningsthema. De diaconie behartigt de diaconale zaken en vergadert één maal per maand. De diakenen zijn ambtelijk aanwezig tijdens de diensten en zamelen de gaven in voor doelen dichtbij en ver weg. Eén van de diakenen verzorgt de financiële administratie met ondersteuning van een professionele financieel administrateur.
De ouderlingen houden zich bezig met pastorale zaken en met zaken rondom de kerkdiensten. Een gemeentelid bezorgt meestal de bloemen na afloop van de dienst. Als daar niemand voor beschikbaar is, doet de dienstdoende ouderling dat. De ouderlingen doen tevens bezoekwerk als daarom gevraagd wordt en zij bezoeken de nieuw ingekomenen. Bezoekwerk bij ziekte, een huwelijkjubileum of een verjaardag (80+) wordt gedaan door de dames van de HVD.
Het college van kerkrentmeesters houdt zich bezig met de beheerszaken van de kerk, de Sprank en de begraafplaats. Ook zij worden ondersteund door een professionele financieel administrateur. Dit college vergadert ook één maal per maand.

 

1.2 In wat voor omgeving zijn wij kerk
Silvolde is gelegen in de Achterhoek (oost-Gelderland(, ca 10 km ten zuidoosten van Doetinchem en ca. 40 km van Arnhem. Het dorp heeft ongeveer 5400 inwoners en maakt deel uit van de burgerlijke gemeente Oude Ijsselstreek.
In Silvolde is een rooms-katholieke basisschool. Daarnaast is er te Bontebrug ook een protestants christelijke school voor Jenaplanonderwijs. Op het dorp is ook een school voor VMBO-onderwijs (Almende College, locatie Laudis) en een school voor HAVO/VWO onderwijs (Almende College, locatie Isala). In het dorp is ook een zorgcentrum, genaamd De Schuylenburgh, waar een aantal van onze gemeenteleden woont. Eénmaal in de 14 dagen is er een viering, afwisselend verzorgd door onze predikant en de geestelijk verzorger aldaar. Wanneer er Avondmaalsviering is in onze kerk, dan is er aansluitend ook een Avondmaalsviering in de Opkamer van dit zorgcentrum.
Aan de Jachtlaan bevindt zich een gezinsvervangend tehuis voor mensen met een verstandelijke beperking. Eén gemeentelid en onze predikant verzorgen de catechese voor de bewoners van dit tehuis. Daarnaast is er één maal per jaar een speciale kerkdienst in samenwerking met de overkoepelende organisatie hiervan.
Met de drie andere protestantse kerken in de regio zijn goede contacten. Gezamenlijk vormen we de Klavertje-4 gemeenten. Eénmaal per maand hebben de predikanten overleg. Met Pinksteren wordt een gezamenlijke openluchtdienst gehouden. De gezamenlijke diaconieën ondersteunen gezamenlijk een goed doel, dat per twee jaar wisselt.
Hoewel de Rooms Katholieke kerk op het dorp onttrokken is aan de eredienst bestaat er nog wel een kleine katholieke gemeenschap, waar af en toe contacten mee zijn. Bijvoorbeeld bij het organiseren van activiteiten voor de jeugd, zoals de herdertjestocht, de Sint Maartensoptocht of een Paasviering.

 

1.3 Onze sterke en zwakke punten
Om beter te kunnen bepalen wat we in de toekomst gaan doen is er een inventarisatie gemaakt van de sterke en zwakke punten van onze gemeente:

Sterke punten:
. Inspirerende diensten
. Nog iedere zondagmorgen dienst
. Fijne predikant die zeer inspirerend en verbindend werkt
. Goede en veelzijdige muzikale begeleiding van de diensten
. Grote groep enthousiaste vrijwilligers
. Voltallige kerkenraad
. Fijne momenten van ontmoeting voor jong en oud
. Relatief grote groep jeugd
. Veel activiteiten
. Goede contacten met de buurgemeenten

Zwakke punten:
. Afnemend ledenaantal
. Financieel tekort
. Contacten met de burgerlijke gemeente zijn matig te noemen
. Het jeugdwerk wordt door een kleine groep vrijwilligers gedragen
. De kans op vervanging van vrijwilligers wordt kleiner en dat voelt kwetsbaar

 

2 Visie en missie
Het logo van de Protestantse Gemeente Silvolde is gebaseerd op de tekst: “Bij U is de bron van het leven” (Psalm 36:10). Door die woorden voelen we ons geïnspireerd. Wij vinden bij het woord van God inspiratie voor het leven met elkaar en voor ons dagelijks leven. De Protestantse Gemeente Silvolde is een open gemeenschap waar aandacht is voor jong en oud. De wekelijkse dienst staat centraal. Wij voelen ons geïnspireerd door het Evangelie van Jezus Christus. Meeleven in vreugde en verdriet wordt als zeer belangrijk ervaren, evenals de ontmoeting van gemeenteleden onderling.

Onze missie:
Een geloofsgemeenschap met sterke banden binnen en buiten onze gemeente

 

3 Doelstellingen voor de komende jaren
Hoewel de Protestantse Gemeente Silvolde nochthans een voltallige kerkenraad heeft en een relatief grote groep jeugd zijn er wel zorgen voor de langere termijn. Ons ledental en de financiële middelen lopen terug. Ook de kans om vrijwilligers te vervangen op termijn loopt terug en dat voelt kwetsbaar. Als we op de langere termijn kijken dan loopt ook landelijk het aanbod van predikanten terug. Veel predikanten zullen binnen nu en vijf jaar met pensioen gaan en hoewel de opleidingen theologie weer voldoende aanmeldingen hebben zal het nog een heel aantal jaar duren voor deze lichting afgestudeerd is. Al een aantal jaar is er een samenwerkingsverband met drie omliggende kerkelijke gemeenten, de Klavertje-4 gemeenten genoemd. Hieruit is een Raad van Advies ontstaan, vanuit iedere gemeente is hierin de voorzitter, één ouderling en de predikant vertegenwoordigd. Deze Raad van Advies komt geregeld bij elkaar. In de nabije toekomst zal gekeken worden of een intensievere samenwerking of zelfs het samengaan van gemeenten een oplossing voor de tekorten op langere termijn kunnen zijn.
Graag willen wij als gemeente verbindend werken. Niet alleen met onze buurgemeenten, maar ook met de gemeenteleden, de senioren en de jeugd binnen onze eigen gemeente. Veel gemeenteleden vinden het fijn elkaar te ontmoeten en we vinden het belangrijk de jeugd, die een eigen jeugdkerkdienst heeft, ook af en toe te betrekken bij de gewone zondagsdienst. Wij zijn hiermee al gedeeltijk begonnen. Voor de ouderen worden er bijeenkomsten georganiseerd in De Schuylenburgh, voor het pastoraat is er begin dit jaar een bezoekmedewerker geïnstalleerd en zal de jeugd betrokken worden bij de diensten door af en toe mee te helpen met de collectes of de schriftlezing te verzorgen. De doelstellingen worden verder uitgewerkt in de plannen van de diverse college.

 

4. Diverse colleges en werkgroepen
4.1 Diaconie
De diaconie ziet de ontmoeting met elkaar en het bestrijden van armoede als haar twee belangrijkste taken. In het kader van ontmoeting worden jaarlijks diverse activiteiten georganiseerd. De diaconie wordt daarbij ondersteund door de HVD (Hervormde Vrouwen Dienst of ook wel genoemd de Helpende Vrienden Dienst). Bij een ziekenhuisopname zorgt de diaconie voor een kaart getekend door de gemeente. Bij thuiskomst worden bloemen of een fruitmand gebracht door één van de dames van de HVD. In het voorjaar wordt een uitje georganiseerd. Hiervoor wordt een eigen bijdrage gevraagd. Twee maal per jaar is er een ontmoeting in de Schuylenburgh voor onze gemeenteleden die daar wonen. Senioren van buiten de Schuylenburgh zijn dan ook welkom. De eerste ontmoeting is een nieuwjaarsbegroeting begin januari en de tweede keer wordt er een ontmoeting in de zomer gehouden. In de zomer van 2008 is gestart met een maaltijdproject. Elke laatste zondag van de maand wordt door een kookgroepje een maaltijd bereid. Dit is bedoeld om elkaar te ontmoeten. Voor deze activiteit wordt een (kleine) eigen bijdrage gevraagd. Er is een vervoersdienst naar de kerk voor mensen die slecht ter been zijn.
Op het gebied van
armoedebestrijding heeft de diaconie o.a. op het terrein van de pastorie een deelkast geplaatst. Wekelijks vult de diaconie deze kast met houdbare producten, maar ook gemeenteleden en mensen op het dorp doneren aan deze kast. Ook zamelt de diaconie af en toe houdbare producten in voor de Voedselbank.Tevens worden er wekelijks collectes gehouden voor goede doelen dichtbij en ver weg.


Doelstellingen komende jaren
De komende jaren wil de diaconie zich in blijven zetten om de ontmoeting met elkaar mogelijk te maken. De ontmoetingsmiddagen in de Schuylenbugh voor senioren worden zeer gewaardeerd. Daarnaast is er gestart met een vergadermoment met een frequentie van twee maal per jaar met de diaconieën van de andere Klavertje-4 gemeenten. De komende tijd zullen we ons inzetten voor Stichting Present. Deze organisatie collecteert naast geld ook tijd. Dat houdt in dat een groepje gemeenteleden van de Klavertje-4 gemeenten met elkaar een ochtend of middag klust bij een iemand die daar zelf niet (meer) toe in staat is. Zo doen wij iets voor een ander en leren we ook elkaar beter kennen.
Inmiddels heeft één van de diakenen zitting in de Jeugdraad. We willen de jeugd betrekken bij het werk van de diaconie. Zo zal een groep jongeren ook gezamenlijk een klus gaan doen voor Present. Verder zal de jeugd meer betrokken worden bij de diensten door af en toe tijdens de dienst te collecteren voor de diaconie.
Vanuit de landelijke overheid is gestart met het project “signaleren van armoede”. De landelijke kerk organiseert in navolging hiervan een workshop voor kerkelijk werkers. Hierbij wordt getracht zoveel mogelijk mensen die rond of onder de armoedegrens leven financieel te helpen. De diaconie zal hiertoe in 2025 een workshop organiseren voor de kerkenraadsleden en de dames van de HVD.
De diaconie heeft ook een eigen beleidsplan, te vinden op de website. Dit beleidsplan wordt jaarlijks bijgesteld.

4.2 Het pastoraat/predikant en ouderlingen
Als kerkelijke gemeente vinden we omzien naar elkaar een belangrijk onderdeel van de gemeenschap van Christus zijn. Met elkaar meeleven in vreugde en verdriet en elkaar bemoedigen zijn van grote waarde. De dames van de HVD gaan op bezoek bij verjaardagen (80+), ziekte en jubilea. Onze predikant doet pastorale gesprekken bij gemeenteleden die daar behoefte aan hebben.


Doelstellingen komende jaren
Omdat wij het bezoeken van onze gemeenteleden heel belangrijk vinden en om er voor te zorgen dat mensen tijdig bezocht kunnen worden, is er sinds kort een bezoekmedewerker geïnstalleerd. Dit is iemand uit onze eigen gemeente die daar goed voor toegerust is.
De Klavertje-4 gemeenten organiseren verschillende toerustingsactiviteiten zoals boekbesprekingen, lezingen, meditatiewandelingen, filmavonden, zondagmiddagconcerten en het leerhuis in het voor- en het najaar. Deze activiteiten zijn voor alle Klavertje-4 gemeenteleden toegankelijk.

4.3 Kerkrentmeesters
Uitgangspunt van het college van kerkrentmeesters is het doelmatig beheren van de goederen en middelen, die ten dienste staan van onze Protestantse Gemeente Silvolde. Dit betreft het beheer van het kerkgebouw, verenigingsgebouw De Sprank, de begraafplaats en de pachtgronden. Verder ondersteunt een groot aantal vrijwilligers de diverse activiteiten zoals het onderhoud van de begraafplaats en het organiseren van de kerst- en koningsmarkt. Hiertoe worden huishoudelijke artikelen, maar ook meubelen ingezameld, die in een opslag bewaard worden. Deze spullen worden ook via Marktplaats verkocht.
Het aantal leden van onze kerk vertoont een licht dalende tendens. De gevraagde vrijwillige bijdrage is 180 Euro per persoon. Daarnaast zijn er inkomsten uit vermogen en onroerend goed. De inkomsten hiervan zijn belangrijk om tot een sluitende begroting te komen. De toekomstige verwachting van de gronden zal zijn dat deze in waarde zullen stijgen. Ook de pacht zal iets toenemen. Bij beleggingen wordt gestreefd om het risico zoveel mogelijk te spreiden en te beperken. Dit betekent het beleggen in nominale waarden (geen aandelen etc. ). Het dalende aantal leden en loonstijgingen als gevolg van inflatie vormen de grootste bedreiging voor onze begroting.
De kerkrentmeesters beheren ook de begraafplaats in Silvolde. De begraafplaats is kostendekkend. Het nodige onderhoud wordt gedaan door vrijwilligers. Het aantal nog uit te geven graven is ruim voldoende tot in de lengte der jaren. Het aantal crematies neemt ook hier toe, hiervoor zijn speciale urnenkelders beschikbaar. De tarieven zijn de afgelopen jaren aangepast aan regionaal geldende normen.
Ons verenigingsgebouw de Sprank wordt gebruikt voor verschillende kerkelijke activiteiten. De zaal is hiervoor altijd beschikbaar. Ook diverse vergaderingen en bijeenkomsten worden hier gehouden. De zaal kan ook verhuurd worden. Recent is er schilderwerk verricht en zijn de toiletten opgeknapt.
De pastorie biedt een passende woonruimte aan onze predikant. Recent zijn er zonnepanelen op het dak geplaatst om op energiekosten te besparen. Af en toe is er onderhoud nodig. Verder is het een goede en stabiele woning op een prachtige locatie, waar een behoorlijke stille reserve in zit.

Doelstellingen komende jaren
Groot onderhoud zal de komende periode niet nodig zijn. Het huidige bezit goed onderhouden en proberen het voortdurende tekort maximaal op dit niveau te houden is onze opdracht. Plannen in deze regio voor woningbouw op onze gronden kunnen daarmee goed helpen. En anders zijn er, gezien onze bezittingen, nog ruimschoots mogelijkheden.

4.4 Jeugd en jongerenwerk
Het jeugd en jongerenwerk neemt een belangrijke plaats in in onze gemeenschap. Wij vinden het belangrijk de jeugd in onze gemeenschap in contact te brengen met Christus en met hen te spreken over zingevingsvraagstukken. We creëren voor hen een plek in de gemeenschap waar zij zich thuis kunnen voelen. Elke vierde zondag van de maand is er om 10.00 uur (gelijktijdig met de reguliere kerkdienst) een speciale jeugdkerkdienst voor kinderen van ca. 12 – 16 jaar in verenigingsgebouw De Sprank. Jongeren gaan dan met elkaar in gesprek over geloven en alles wat daarbij komt kijken.
Daarnaast zijn er éénmaal per maand op vrijdagavond diverse jeugdclubs actief voor kinderen in de leeftijd van 7 – 16 jaar. Rond een Bijbelverhaal worden spellen gedaan of er wordt geknutseld.

Doelstellingen komende jaren
Om het jongerenwerk niet een op zichzelf staand geheel te laten zijn, maar meer verbonden met het geheel, wordt geprobeerd de jongeren meer bij de diensten te betrekken. Zo zal het komende jaar begonnen worden met jeugdambtsdragers. Tijdens speciale diensten zoals Kerst of Pasen worden jongeren ook in muzikale zin betrokken bij de dienst. Zo maken ze deel uit van een voor die gelegenheid gevormd koor en diegenen die een instrument bespelen brengen dat dan ten gehore. De piano die enkele jaren geleden is aangeschaft, bewijst hierbij bij uitstek goede diensten. Tijdens de paasdienst wordt een tafel speciaal voor de jeugd gereserveerd. Daarnaast probeert de diaconie ook de jeugd bij haar werk te betrekken. Zo wordt het komende jaar een speciale klusmiddag georganiseerd in samenwerking met Stichting Present voor de jeugd.
 

 

 

 

 

 

 

Slotwoord
 

_____________________

 

Hiermee hebben we onze plannen voor de komende jaren gedeeld. Misschien wat minder ambitieus dan ons vorige plan, waarmee we vooral naar buiten gericht waren. De komende jaren zijn we meer naar binnen gericht en kijken we hoe we de banden onderling en de samenwerking met de buurgemeenten kunnen intensiveren. Maar bovenal houden we de band vast met God. Voor ons blijft dat wij kracht ervaren in het samenzijn in ons prachtige kerkje op het dorp Silvolde. Het voorwoord begon met couplet 1 van lied 280. Het slotwoord eindigt met het laatste couplet van dit lied.

 

Dit huis slijt met ons aan de tijd,
maar blijven zal de kracht
die wie hier schuilen verder leidt,
tot alles is volbracht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resultatenoverzicht voor ANBI-publicatie


 

Begroting

Rekening

2023

2022

Opbrengsten en Baten

 

Opbrengsten onroerende zaken

65.000

66.533

Opbrengsten uit rente, dividenden en beleggingen

0

12

Bijdragen van leden en anderen

39.100

38.725

Opbrengsten uit subsidies en bijdragen

-

4.899

Totaal baten A

104.100

110.169

Uitgaven en Kosten

 

 

Kosten kerkelijke gebouwen

28.655

22.084

Kosten overige niet-kerkelijke eigendommen en

inventarissen

2.300

1.762

Afschrijvingen onroerende zaken, installaties/invent.

3.500

4.313

Pastoraat resp. diaconaal pastoraat

94.500

92.963

Kosten kerkdiensten en kerkelijke activiteiten

4.400

3.745

Verplichtingen/bijdragen aan andere organen

5.850

5.781

Salarissen en vergoedingen

10.700

11.061

Kosten beheer, administratie en archief

6.025

6.128

Rentelasten/bankkosten

400

407

Totaal lasten A

156.330

148.244

Operationeel resultaat (A)

-52.230

-38.075

Incidentele baten en lasten

 

 

Incidentele baten

10.000

172.471

Incidentele lasten

-

-7.782

Incidentele baten en lasten (B)

10.000

164.689

Resultaat verslagjaar (A+B)

-42.230

126.614

Mutaties bestemmingsreserves/-fondsen

 

 

Onttrekkingen bestemmingsreserves

-

-

Onttrekkingen bestemmingsfondsen

-

-

Toevoegingen bestemmingsreserves

-

-2.566

Toevoegingen bestemmingsfondsen

-

-

Totaal mutaties bestemmingsreserves/-fondsen (C)

-

-2.566

 

Toelichting

Kerkgenootschappen en hun onderdelen zorgen in Nederland zelf voor de benodigde inkomsten voor hun activiteiten. Aan de kerkleden wordt elk jaar via de Actie Kerkbalans gevraagd om hun bijdrage voor het werk van de kerkelijke gemeente waartoe zij behoren.

Soms bezit de kerkelijke gemeente ook nog enig vermogen in de vorm van woningen, landerijen of geldmiddelen. Soms is dit aan de gemeente nagelaten met een specifieke bestemming. De opbrengsten van dit vermogen worden aangewend voor het werk van de gemeente.

Kerken ontvangen geen overheidssubsidie in Nederland, behoudens voor de instandhouding van monumentale (kerk)gebouwen of een specifiek project.

Een groot deel van de ontvangen inkomsten wordt besteed aan pastoraat, in de vorm van salarissen voor de predikant en eventuele kerkelijk werkers en aan de organisatie van kerkelijke activiteiten.

Daarnaast worden de ontvangen inkomsten ook besteed aan het in stand houden van de kerkelijke bezittingen, benodigd voor het houden van de kerkdiensten (zoals onderhoud, energie, belastingen en verzekeringen) en aan de kosten van de eigen organisatie (salaris koster, eventueel overig personeel, vrijwilligers) en bijdragen voor het in stand houden van het landelijk werk.

Onder lasten van beheer zijn opgenomen de kosten voor administratie en beheer van de kerkelijke bezittingen.

terug